Pojasnila v zvezi z usposabljanjem, nazivi, kompetencami strokovnjakov

 

Usposobljenost strokovnjakov na različnih stopnjah usposabljanja in uporaba nazivov


Že hiter prelet domačih spletnih strani nam lahko postreže s celo paleto nazivov in izkazanih usposabljanj s področja psihoterapije. Nekateri od teh izrazov in nazivov so tudi zavajajoči, saj ne odslikavajo dejanskih kompetenc strokovnjakov. Društvo sicer nima ne pristojnosti ne namena soditi o kompetencah strokovnjakov, ki se usposobijo za uporabo posameznih tehnik, ki izhajajo iz VKT. Prav tako se ne spušča v to, ali je nekdo, ki se je usposabljal iz določene terapevtske modalitete in v reklamiranju svoje dejavnosti piše, da pri svojem delu uporablja tudi elemente ali tehnike VKT dejansko za to usposobljen. Vsak strokovnjak mora v skladu z etičnim kodeksom svoje stroke za resničnost svojih izjav o kompetencah in kvaliteto dela odgovarjati sam.

Tudi na področju vedenjskih in kognitivnih terapij različni strokovnjaki uporabljajo kar nekaj različnih, tudi napačnih izrazov. Kot Društvo na strokovnjake, posebej tiste, ki se oz. so se usposabljali pri nas, ves čas apeliramo, naj uporabljajo korektne nazive stopenj usposabljanja, ki so jih zaključili. Za informiranje zainteresirane javnosti pa se nam zdi pomembno, da - tudi z vidika samokritičnosti - jasno opredelimo imena posameznih stopenj usposabljanja in iz njih izhajajoče kompetence ter znanja.

 Primeri neustrezneega poimenovanja:


...opravila dvostopenjsko izobraževanje iz kognitivno vedenjske terapije (Praktikum 1, Praktikum 2) (napaka: Dvostopenjsko izobraževanje iz kognitivno-vedenjske terapije ne obstaja! Usposabljanje iz kognitivnih-vedenjskih terapij je tristopenjsko - Praktikum I, II in III)

... opravljen nadaljevalni tečaj iz vedenjsko kognitivne terapije (napaka: izraz je zavajajoč, saj ne pojasni, katero stopnjo usposabljanja je strokovnjak zaključil - nadaljevalni tečaj kot takšen ne obstaja)

... sem... specializant vedenjsko kognitivne terapije (napaka: strokovnjak, ki je vključen v usposabljanje, ni specializant, saj usposabljanje ni formalna specializacija)

.... imam opravljen podiplomski študij kognitivno vedenjske psihoterapije (napaka: izraz je zavajajoč, saj ne pojasni, katero stopnjo usposabljanja je strokovnjak zaključil in kakšne kompetence je pridobil)

 Društvo kandidatom oz. udeležencem usposabljanj, ki jih izvaja, izdaja več vrst potrdil:

 
  • Prva so potrdila o udeležbi na posameznih delavnicah, seminarjih in prezentacijah, ki so namenjena širši strokovni javnosti. Takšna potrdila niso namenjena izkazovanju znanja za izvajanje kognitivno-vedenjske terapije, temveč potrjujejo le udeležbo na strokovnem dogodku, na katerem je udeleženec dobil teoretična znanja (predavanja) in praktične veščine (delavnice ter delo na primerih, ki udeležencu podajo osnovna znanja za izvajanje posameznih tehnik na osnovi kognitivno-vedenjskih terapij).
  • Potrdila o zaključku posamezne stopnje v okviru 3-stopenjskega usposabljanja iz vedenjskih in kognitivnih terapij: PI, PII in PIII. S potrdili Društvo ne izkazuje, da je posameznik z zaključeno posamezno stopnjo usposobljen za samostojno izvajanje kognitivno-vedenjske terapije, temveč, da se je posameznik udeležil določene stopnje usposabljanja in je pridobil določena teoretična in praktična znanja iz vedenjskih in kognitivnih terapij. Pravilni izraz, ki naj tudi ustrezno izkazuje znanje in kompetence je: Zaključen Praktikum I oz. II oz. III iz vedenjskih in kognitivnih terapij.
  • Certifikate, ki potrjujejo, da je posameznik usposobljen za samostojno izvajanje dobre prakse kognitivno-vedenjske terapije in mu podeljuje naziv »Kognitivno-vedenjski terapevt«. Na podlagi izdanega certifikata pri nas terapevt preko Društva pridobi tudi akreditacijo Evropske zveze za vedenjske in kognitivne terapije. Terapevt mora svoj naziv reakreditirati vsakih pet let v skladu s Shemo akreditacije.
  • Z vsako zaključeno stopnjo usposabljanja strokovnjaki pridobivajo nove kompetence in se urijo v njihovi aplikaciji, vse do pridobitve naziva „kognitivno-vedenjski terapevt”, vendar se s tem kontinuirano uposabljanju ne zaključi. Kakšna so znanja in kompetence, ki jih posameznik osvoji na posameznih stopnjah (PI, PII in PIII), si lahko ogledate v Shemi akreditacije.
 
 
   
Izdelava: MMstudio
X zapri Na spletnih straneh drustvo-vkt.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.