Akreditacijska shema in EABCT standardi izobraževanja


SHEMA AKREDITACIJE za pridobitev naziva »KOGNITIVNO VEDENJSKI TERAPEVT"


DVKT Slovenije je v Sloveniji edina inštitucija, ki omogoča pridobivanje mednarodno veljavne strokovne licence oz. akreditiranega naziva “vedenjsko-kognitivni terapevt”.

Usposabljanje iz vedenjskih in kognitivnih terapij v Sloveniji teče od leta 1995 v organizaciji Društva za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije (v nadaljevanju: Društvo). Organizirano je v obliki tristopenjskega, podiplomskega usposabljanja, ki teče v skladu s standardi Evropskega združenja za vedenjske in kognitivne terapije (EABCT Training Standards), katerega polnopravni član je Društvo od leta 2000.
 
EABCT standardi usposabljanja zahtevajo, da se kompetence, ki jih mora razviti strokovnjak, da bi postal učinkovit vedenjski in/ali kognitivni terapevt, pridobivajo v dveh fazah. Prva faza je pridobivanje kompetenc v generičnih terapevtskih spretnostih in razumevanju psihopatologije, ki predstavljajo posameznikovo osnovno profesionalno izobrazbo. Sledi pridobivanje znanja o kognitivnih in vedenjskih modelih in specifičnih kompetenc v vedenjskih in kognitivnih terapevtskih spretnostih, ki se pridobijo tekom podiplomskega usposabljanja.
 
Usposabljanje, ki ga izvaja Društvo za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije, teče na nivoju druge stopnje. Društvo je z vstopnim kriterijem oz. pogojem za vključitev v usposabljanje postavilo omejitev, da se v tri-stopenjsko usposabljanje lahko vključijo le diplomirani psihologi (z diplomskim izpitom zaključena univerzitetna stopnja oz. z nalogo zaključena magistrska stopnja po bolonjskem sistemu) in zdravniki (zaključen 6-letni študij medicinskih ved). Enak pogoj je tudi v shemi oz. postopku akreditacije za pridobitev naziva »Kognitivno-vedenjski/a terapevt/ka«.

Društvo ne izvaja usposabljanja iz prve faze, kot jo navajajo standardi EABCT, saj so kandidati zahtevana osnovna znanja (o razvoju človeka, psihopatologiji, psihologiji, z dokazi podprtih terapevtskih pristopih itd.), pridobili že pred začetkom 3- stopenjskega usposabljanja iz kognitivnih in vedenjskih terapij. Društvo tako izvaja usposabljanje na nivoju podiplomskega usposabljanja in pridobivanja izkušenj, relevantnih za vedenjsko in/ali kognitivno terapijo.


Postopek (re)akreditacije


S shemo se ureja zagotavljanje standardov, preverjanje izpolnjevanja kriterijev in izdajanje certifikatov oz. nazivov “Kognitivno-vedenjski terapevt”.

Izpolnjeno vlogo za (re)akreditacijo posredujte Komisiji za akreditacije v elektronski obliki preko društvenega elektronskega naslova dvktslovenije@gmail.com.


 

 

Dokumenti   Shema akreditacije

   Spremembe sheme za akreditacijo od 2009 do 2024

  Vloga za akreditacijo TERAPEVTOV 2024

  Vloga za akreditacijo SUPERVIZORJEV 2024

  Vloga za REakreditacijo TERAPEVTOV 2024

  Vloga za REakreditacijo SUPERVIZORJEV 2024

 
   
Izdelava: MMstudio
X zapri Na spletnih straneh drustvo-vkt.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.