Kratek opis terapijKratek opis terapij

Za ilustracijo tega, kaj so kognitivne in vedenjske terapije, si lahko preberete spodnje besedilo, ki na kratek, a razumljiv način iulustrira osnovno idejo vedenjskih in kognitivnih terapij (uradno besedilo EABCT).
 
Vedenjske in kognitivne psihoterapije – VKT so psihološki pristopi, ki so zasnovani na znanstvenih dognanjih in so, glede na rezultate raziskav, učinkoviti v tretmaju širokega spektra težav. V VKT klient in terapevt sodelujeta z namenom odkrivanja in razumevanja problemov v luči odnosa med razmišljanjem, čustvi in vedenjem. Običajno je pristop usmerjen v klientove težave »tukaj in zdaj« in se osredotoča na razvijanje skupnega pogleda klienta in terapevta na posameznikove težave. Temu sledi oblikovanje klientu in njegovemu problemu prilagojenih (personaliziranih), časovno omejenih terapevtskih ciljev in strategij, ki se tekom tretmaja nenehno preverjajo (kontinuirano pregledujejo in evaluirajo). Vedenjsko kognitivni terapevti delajo s posamezniki, družinami in skupinami. VKT (Ta) pristop se lahko uporablja v nudenju pomoči komurkoli, ne glede na sposobnosti, kulturo, raso, spol ali spolno orientacijo.
 
Vedenjsko kognitivni terapevti so običajno strokovnjaki s področja zdravstva - zdravniki in psihologi (op.: v nekaterih državah pa tudi medicinske sestre, socialni delavci, svetovalci itd.). Medtem ko so zgornji principi skupni vsem vedenjsko-kognitivnim terapevtom, pa lahko posamezni terapevti same sebe imenujejo kognitivni psihoterapevti, vedenjski psihoterapevti, kognitivno-vedenjski psihoterapevti ali racionalno-vedenjsko-kognitivni terapevti. Različni nazivi običajno izražajo preference in usposobljenost posameznih terapevtov za specifične tehnike. Kognitivni psihoterapevti se osredotočajo na problematične misli, predvidevanja in prepričanja, vedenjski psihoterapevti na vedenje, vedenjsko-kognitivni terapevti in racionalno-vedenjsko kognitivni terapevti pa na kombinacijo tehnik, usmerjenih v delo na mišljenju in vedenju. Običajno vse te pristope poimenujemo vedenjsko-kognitivna terapija – VKT. Bistvo VKT je v tem, da terapevti skušajo pomagati klientom pri doseganju zaželenih sprememb v razmišljanju, čustvovanju in vedenju.
 
Vedenjske in kognitivne psihoterapije se lahko uporabljajo samostojno ali pa v kombinaciji z zdravili, odvisno od intenzitete in narave določenega klientovega problema.
 
Primer, kako na nas lahko vplivajo naše misli, čustva in vedenje:
 
»Ana je že skoraj zaspala in ko je le uspela dvigniti slušalko, je telefon že prenehal zvoniti. Že nekaj časa je trpela zaradi anksioznosti in depresivnosti. V trenutku ji je na misel prišla njena hči Liza, ki se je nedavno preselila v Maribor. Pomislila je: »Nekaj se je moralo zgoditi Lizi! Klicala je policija, da bi me obvestili, da se je Lizi zgodila huda nesreča!« Začutila je, kako se ji je želodec skrčil in njeno srce je ob misli, da bi se lahko kaj zgodilo Lizi, pričelo udarjati. Njene misli so se nenadzorovano podile po glavi in zbala se je, da bi lahko izgubila razsodnost. Večkrat je poklicala Lizino domačo telefonsko številko, vendar ni bilo odgovora. To je dojela kot še dodaten dokaz, da se je Lizi nekaj zgodilo. Počutila se je tako panično, da je celo noč prebedela, čeprav je vzela dodatna zdravila. Ob razmišljanju o vseh stvareh, ki bi se lahko zgodile Lizi, se je počutila grozno in razmišljala je celo o tem, da bi poklicala mariborsko bolnišnico. Naslednji dan je Ana izvedela, da je Liza preživela noč pri prijateljih in, da je z njo vse v redu. Kljub temu pa je ostala napeta in nemirna ter se ni počutila sposobno za odhod v službo.«

Drustvo-vkt.org © 2023 - vse pravice pridržane - all rights reserved
 
Izdelava strani v sodelovanju z inštrukcije, inštrukcije matematike, inštrukcije angleščine, inštrukcije fizike, inštrukcije kemije, jezikovni tečaji, tečaji angleščine, tečaji nemščine, tečaji francoščine, rešene vaje, rešene naloge, vaje in naloge z rešitvami